Maturantův rok - Organizace času

Ahoj, na tenhle článek jsem se moc těšila, a dala jsem si na něm hodně práce. Bohužel občas nedokážu všechny myšlenky prostě shrnout do jednoho článku, ale snad se vám bude líbit.
Nevím jak vy, ale já osobně jsem si prostě řekla, že to učení nechci zanedbat. Jo, jasně, možná je na to moc brzo a stejně to budu flákat, ale za pokus to podle mě stojí. Uvědomuju si, jak je tento rok náročný, a jak si vlastně z uplynulých čtyř let na střední nic nepamatuju. Proto je třeba dát si refresh a pořádně makat. Udělala jsem pro vás takové malé schéma, jak a kde začnu. Můžete si inspirovat, jen prosím mě za to nesuďte protože nejsem odborník, a pouze bych vám chtěla sdělit pár tipů, které mě osobně moc pomáhají, a dají se aplikovat na učení čeho chcete.


Z čeho maturuji ?
tohle je věc, kterou byste si měli pořádně srovnat v hlavě a pak už jen sehnat všechny materiály
Kolik mám času ?
I tohle je věc, kterou bychom si měli srovnat v hlavě, co umíme a co ne? Od toho se odvíjí, kolik času máme.

A teď něco málo k jednotlivým předmětům
Čeština
- Didatický  test
Největší strašák, ale jak na něj vyzrát ? Určitě je důležité trénovat staré testy a podobně, ale je to hlavně o tom, jestli si pamatujete něco málo ( co kecám, hodně ) ze střední školy. Protože většina z nás to neumí, tak jsem našla na stránkách www.novámaturita.cz všechny věci, které byste se měli naučit. Vše jsem si vytiskla, a teď už si jen do speciálního sešitu budu vypisovat téma a něco málo o něm.
http://www.novamaturita.cz/cesky-jazyk-a-literatura-1404033963.html
abyste se na seznam dostali, musíte jít na zkoušky a předměty, a pak dát časký jazyk, a poté odkaz až druhý, kde je seznam děl a žánrů.
- Seznam knih - nevím, jak to funguje na které škole, ale na našich stránkách je odkaz na seznam čatby, ze kterého si vyberu 20 knih, proto jsem si seznam už přiravila.
- Sloh - to je část, které se nejvíc bojím já. Ale i to se dá trénovat, a určitě na to najdete i různé knihy.

Cizí jazyk 
Zde nastává čast, kdy si můžete vybrat ze školní a státní. Na školní vám stačí jen otázky a znalosti ale na státní, se připravte na didaktický test a sloh.

Matika
Zde nastává opět volba, kde si můžete vybrat ze školní možnosti a nebo státní. Zde pro vás mám tip, který jsem sama aplikovala, a tím je, kurzy matematiky. Kurzy jsou zaměřené především na příjmací zkoušky ale připraví vás to i na maturitu. Doufám, že dobře.
Kurzy jsou ale na všechny možné předměty, tak pokud chcete mít opravdu dobrou přípravu, zkuste si zabrouzdat po internetu, ale nezapoměňte, že čas letí, a plno kurzů už je dávno plných.


Když už máme všechno potřebné, tak si uděláme plán
1) Z každého předmětu si vypište co musíte umět a rozvrhněte si to do částí
Pak začněte od měsíce, ve kterém chcete začít. A ke každému měsíci si napište, co chcete stihnout.
Příklad: Září: 3knihy, 10otázek zeměpis, 6 otázek angličtina ..... květen: opakování.
Další důležitou částí je, rozvrhnout si, kdy to chcete stiíhat.
Příklad: Pondělí: Matika Úterý: Zeměpis ..
Každý den pak vím, že si na ten daný předmět udělám čas. Stačí třeba jen půl hodinka.

Poslední část naší organizace je, koupit si správné knihy. Pro ukázku vám ukážu ty mé, snad vám pomůžou.




Možná, že to na každé škole funguje trochu jinak, ale snad to někomu třeba pomůže. Jak jsem slíbila, další týden už se budeme věnovat realizaci těchto plánů. Sledujte můj blog ať vám neunikne nic dalšího. Ráda se kouknu i na vaše blogy, pokud mi pošlete do komentáře odkaz.
Jak se připravujete na maturitu vy ? Nebo to raději necháte na duben ?




8 komentářů:

  1. Já už mám maturitu naštěstí za sebou a nakonec to bylo úplně v pohodě, oproti zkouškám na vysoké to bylo úplné nic ;) Každopádně ti moc držím palce, určitě je super, že nepodceňuješ přípravu a začínáš včas :)

    AXE Giveaway | Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc :) každý říká, že maturita je proti vejšce nic no, ale je to takový ten strašák :D:D

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, kde je vše přehledně vypsané :)) Já se určitě budu také učit přští rok už od podzimu. Dobrý nápad s tím "rozvrhem" :) Jinak kam ty chceš jít vlastně dál? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek. Jsem ráda, že jsem letos maturitou úspěšně prošla. Pokud jde o maturitu z češtiny, doporučila bych ti každou knížku popsat podle seznamu (motiv, postavy, téma,....) učilo se mi to lépe.
    A matika. Stahni si na http://www.novamaturita.cz/katalogy-pozadavku-1404033138.html katalog požadavků z matiky. Jsou tam super příklady a velmi dobře si je procvičíš. A pak samozřejmě stáhnout si staré testy.
    Knížka Český jazyk a literatura je skvělá. Učila jsem se z ní na didakťák.
    V zemáku bych doporučila učit se s mapou dané země nebo kontinentu a psát si do zvláštního sešitu poznámky.
    Jinak držím palečky, ať prožiješ skvělý rok a hlavně žádné nervy.

    OdpovědětVymazat
  5. Já už mám maturitu naštěstí za sebou a teď to horší - výška :D Každopádně z vlastní zkušenosti vím, že jakkoli jsem si dopředu ten maturitní čas rozplánovala, stejně se to nakonec obrátilo naruby a bylo po všem :D Ve finále jsem se stejně nejvíce naučila za ty dva týdny, co jsme měli svatý týden :) Každopádně ti držím palce! V.

    www.veass.blogspot.com

    OdpovědětVymazat